Contacten segmenteren (groeperen)

Contacten segmenteren

INFO: Een segment is een groep van leden. In Ledenbeheer kun je manuele groepen maken en automatische groepen a.d.h.v. diverse criteria.
WAAR? Via het menu "contacten > beheren" kun je de contactenlijst terugvinden, in het linkermenu zie je de groepen staan.

Groepen aanmaken

Met Ledenbeheer kun je automatisch je leden groeperen op basis van hun activiteiten waarvoor ze zijn ingeschreven. Maar je hebt ook de mogelijkheid om zelf groepen aan te maken. Om snel een groep aan te maken, klik je eenvoudigweg op 'Nieuwe groep' in het zijmenu van je contacten.

Manuele groepen

INFO: Een manuele groep is een groep waar je zelf mensen aan toevoegt.

Na het aanmaken van een groep kun je manueel leden toevoegen.
  1. Klik op "nieuwe groep" en vul een titel in
  2. Kies voor criteria later instellen
  3. Klik hierna op een lijn in je contactlijst (of op het pijltje)
  4. Klik in het veld "groepen" en duid aan in welke groep je deze persoon wil onderbrengen

Automatische groepen

INFO: Een automatische groep wordt automatisch aangevuld met leden die aan de criteria voldoen die je instelt. Bv: Leden die ouder zijn dan 18 jaar.

Om een automatische groep in de stellen moet je telkens een waarde, zoekopdracht en zoekterm opgeven.
Bij het selecteren van de waarde, kun je de zoekopdracht aanklikken en daarna een zoekterm invullen.

Waarde: Leeftijd
Zoekopdracht: hoger dan
Zoekterm: 18

Het is mogelijk om meerdere criteria te combineren, zoals bijvoorbeeld het creëren van een groep met leden die ouder zijn dan 18 jaar en woonachtig zijn in Koekelare. Als je meerdere criteria wilt combineren, zal het Ledenbeheer de leden ophalen die aan alle criteria voldoen.

Klik op de knop ‘instellingen uitvoeren en bewaren’.
En je bent klaar, je nieuwe segment is nu zichtbaar bij contacten (boven de knoppen “nieuwe groep”).

Voorbeelden van automatische groepen

Lijst maken van leden die nog niet opnieuw zijn ingeschreven voor komende sportjaar.

1. Waarde: ingeschreven cursussen (jaar)
  2. Zoekopdracht: bevat
  3. Zoekterm: 2022 - 2023
EN
  1. Waarde: ingeschreven cursussen (jaar)
  2. Zoekopdracht: bevat niet
  3. Zoekterm: 2023 - 2024
Ledenbeheer gaat nu op zoek naar leden die ingeschreven waren voor cursussen van 2022 - 2023 maar niet voor cursussen uit sportjaar 2023 - 2024.

Alle leden die ingeschreven zijn voor een cursus, maar niet voor een activiteit.

Deze lijst kan handig zijn als je alleen wil mailen naar je leden die wekelijkse lessen volgen. Zo kun je mensen die alleen kampen volgen uitsluiten.

1. Waarde: ingeschreven cursussen
  2. Zoekopdracht: niet leeg
EN

1. Waarde: enkel actieve leden