Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesFinancieel
Mag je transactiekosten doorrekenen?
Mag je transactiekosten doorrekenen?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Club eigenaars mogen geen extra kosten meer vragen voor betalingen via betaalkaarten, overschrijvingen of domiciliëringen. Voorheen konden ze dit doen om hun werkelijke kosten te dekken, maar dat is niet langer toegestaan. Dit geldt voor alle betaalmethoden, waaronder debetkaarten (zoals Bancontact, Maestro, V-Pay), kredietkaarten (zoals Mastercard, Visa, American Express), overschrijvingen, domiciliëringen en PayPal, binnen de SEPA-zone (de EU en enkele andere Europese landen). Hierdoor zijn er voor leden geen bijkomende kosten meer wanneer ze elektronisch betalen.

Het algemene verbod op bijkomende kosten zorgt voor meer duidelijkheid en gelijke behandeling van alle betaalmethoden. Zowel voor de club eigenaar als voor de leden is het nu duidelijk: voor geen enkele betaalmethode mogen er extra kosten worden aangerekend, zowel in fysieke locaties als bij onlinebetalingen.

Bij online aankopen, zoals bijvoorbeeld tickets voor evenementen, moet je als clubbeheerder altijd duidelijk aangeven waaruit administratieve kosten bestaan. Als er toch verborgen kosten worden aangerekend voor elektronische betalingen, kunnen leden hierover vragen stellen of een klacht indienen bij de FOD Economie.

Dit verbod geldt ook voor betalingen via overschrijving of domiciliëring binnen de SEPA-zone, evenals voor betalingen aan overheidsdiensten, lokale besturen en andere organisaties. Ook hier mogen geen extra kosten voor kaartbetalingen worden gerekend.

Een club eigenaar mag wel een minimumbedrag instellen voor kaartbetalingen, bijvoorbeeld geen betalingen onder de €15, zolang dit duidelijk wordt gecommuniceerd naar de leden.

Als je als clubbeheerder toch kosten aanrekent voor kaartbetalingen, kan dit leiden tot klachten van leden en meldingen bij de FOD Economie via meldpunt.belgie.be. Zorg ervoor dat je altijd voldoet aan de regelgeving om problemen te voorkomen.

Was dit een antwoord op uw vraag?